'Molosseum-Bulls'
kennel

| old english bulldog |
(standard)


Általános leírás : Az ideális old english bulldog (OEB) egy kitartó, bátor, közepes méretű kutya robosztus fejjel és erős, izmos testtel. A kutya izmos és nagyon fontos, hogy egészséges. A kanok könnyen fedeznek, a szukák pedig könnyen ellenek. Légzőszervi problémáktól mentes és élvezi a szabadtéri mozgást gond nélkül, kivéve szélsőséges időjárásban. A vérmérséklete nagyon stabil és megbízható így egy hű társ, képes a végsőkig megvédeni családtagjait. Ez a fata kellemes örömet szerez tulajdonosának és nagyon fegyelmezhető. Az átlagos élethossz 10 és 12 év.

Fej : Robosztus, mérsékelten süllyedt a szemek között (közepesen ráncolt). A fejkerület azonos vagy nagyobb mint a kutya marmagassága. Egy keskeny fej vagy egy túlságosan kicsi test hiba.

Fül : Előnyben részesítettek a rózsa fülek, a fej oldalaira lógva. Lelógó fül elfogadható ha nem hosszúak, kicsik, és nem “vadászkutya-szerű”. Teljesen álló fülek, melyek a fej tetején állnak, súlyos hibának számít.

Pofa : Széles, mély és rövid, mérsékelt ránccal. A harapás előreálló, az alsó állkapocsrész láthatóan felhajlik. Alsó szemfogaknak nem szabad kinyúlni. A túl hosszú pofa (koponya – pofa 1:1), ollós- vagy egyenes harapás kizáró hiba. A pofa nem szabad hogy olyan rövid legyen, hogy az gátolja a légzésben és teljesítményében akadályozza. Ferde állkapocs kizáró hiba.

Szem : Egymástól távol állóak, közepes méretűek. Valamennyi szín elfogadható. Azonban nem egyenlő szemszín (egyik sötétebb, egyik kék vagy világos) nem előnyben részesített. Torz vagy kidülledt szem komoly hiba. Szem körüli pigmenthiány nem kívánatos. Kancsal szem vagy nem szimmetrikus szem kizáró hiba.

Orr : Széles, nyitott orrlyukakkal, légzési nehézség nélkül. Az orrnak nem szabad, hogy feltolódjon a szemek közé. Az orrnak egységes színűnek kell lennie. Színhiányos orr komoly hiba. Teljesen hiányzó szín kizáró hiba.

Nyak : Rövid vagy középhosszú és nagyon izmolt, folyamatosan áramlik a vállba. A vállaknál nem szabad törésnek lenni.

Mellkas : A bordák gömbölyűek, a mellkas széles és mély. A mellkas mélysége legalább a könyökig leér. Beesett vagy keskeny mellkas komoly hibának számít.

Hát : A kanoké egyenes kocka és kiegyensúlyozott. A szukák megjelenése hasonló, figyelembe véve a testmagasságot. Rövid, a vállból csekély emelkedéssel megérkező far előnyben részesített. Elfogadható a vízszintes hát feltéve, hogy a farok nem hajlik vissza a hátra.

Vállak : Jól háthoz fekvő, kiemelkedő szögletességgel, lehetővé téve a jó mozgást. Egyenes váll hibának számít.

Lábak : Mellső lábak egyenesek távol egymástól, sem befelé, sem pedig kifelé nem fordulhatnak. Erős csontozat jellemző. A könyök viszonylag közel áll a testhez. Vékony csontozat nem elfogadott. Laza könyök kizáró hiba. Teljesen kiforduló mellső lábak komoly hibának számít. Hátsó lábaknak jól szögelltnek kell lennie, ezáltal jól mozog. Jól izmoltak. Egyenes vagy “oszlopszerű” hátsó lábak súlyos hiba. Tehénállás kizáró hiba.

Mozgás : Kiegyensúlyozott járásmód jellemzi. Poroszkálás vagy kígyózó mozgás komoly hiba.

Talpak : Kerek, szoros elülsők és hátsók egyaránt, a csüd (elülső végtagnak a csukló és a mancsok közötti terület) erős. Gyenge csüd és ferde lábfej kizáró hiba.

Marmagasság : Kanok 46-51 cm, szukák 43-48 cm.

Súly : Kanok 25- 35, szukák 16-25 kg. Habár a standard magasság és súly feletti méretek nem kívánatosak, nem hiba amennyiben arányos, hibátlan és kiegyensúlyozott.

Szín : Valamennyi szín elfogadható. A szőr rövid. Göndör vagy egy hosszú kizáró hiba.

Farok : A hosszú farok, mely elér a csánkig, előnyben részesített, mely alacsonyan hordott, és nem hátra felkunkorodó. Csavart, rövid vagy kurtított farok elfogadható.

Vérmérséklet : Társaságkedvelő és boldog természetű. Otthon éber természet jellemző, provokáció nélküli agresszió kizáró hiba.

Last updated: july 25, 2017 - index

© Molosseum-Bulls kennel - Hungary

Partners: Moloss kennel and the OEB Section.